El Ayak Bakımı

Topuk Bakımı

Ayak bakımınızı yaparken topuklarınızın bakımını da yapmalısınız. Yaz günlerinde açık ayakkabı giyen kadınlar topuk bakımına özen göstermeli.

Ayak topukları, özellikle de yaz mevsiminde çok göze batar. Yaz günlerinde giyimi tercih edilen açık ayakkabılardan dolayı; topuk bakımına ayrıca özen gösterilmelidir. Topukları sağlıksız ve yer yer çatlaklar görülen bayanların ayakları hiç estetik değildir. Giydikleri ayakkabılar ile birlikte, zarafetten uzak bir görünüm sergilerler.

Topukların her zaman yumuşak olması gerekmektedir. Topukta yumuşaklık elde etmek için; kremlerle nemlendirme işlemleri yapılmalıdır.  Çorapsız giyilen açık ayakkabılar, ayakların görüntüsünü bozabilir. Evde bile otururken çorapsız durulmamalıdır. Ayak topukları çatlamaya çok müsaittir. Özellikle de toz ve toprak alanlarda, ayaklarla bu yüzeyde temas etmek, topukta siyahlığa neden olur.

Ayak bakımında tırnaklara verilen önem, topuklara çok fazla gösterilmezse, yapılan ayak bakımının hiçbir anlamı kalmaz. Tırnaklarınız son derece düzgün ve bakımlı olabilir. Fakat ayakkabıdan gözüken topuk kısmı kötü bir görüntüye sahipse, bütün güzelliğiniz kaybolup gider. Sadece açık ayakkabı giyildiği zaman değil, her gün topuk bakımına özen gösterilmelidir. Topukta meydana gelen çatlaklar arasında çeşitli mikroplar oluşabilir. Ayak sağlığını yakından ilgilendiren bu durum; topukların bakımı ile ortadan kaybolur.

Topuk Bakımı Nasıl yapılır?

1- Ayakların beyaz hale getirilebilmesi için; her gün yıkamak ve bakım yapmak şarttır. Banyo esnasında topuk bakımını aksatmamak gerekir. Banyoda ponza taşı ile, topuklar ovulmalıdır. Ponza taşı ile bu işlemin yapılmasının sebebi; ölü deriyi atmaktır. Topukta meydana gelen sert tabaka; ponza taşı ile atılır. Alttaki yumuşak ve pembe deri ortaya çıkmış olur.

  El Parmaklarını İnceltmek Mümkün mü?

2- Sıcak bir banyodan sonra yumuşayan ayak derisine; yoğun nem içeren kremi bolca sürüp masaj yaparak yedirin. Pamuklu çorap giyip uyuyun. Sabah uyandığınızda ayaklarınızın yumuşacık olduğunu göreceksiniz.

Bitkisel Topuk Bakımı

1- Doğal topuk bakım maskesi yaparak ölü derileri topuklarınızdan atabilirsiniz;  Doğal maske yapımı için 5 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı toz şekeri karıştırıp topuklarınıza sürün. 15 dakika bekleyip durulayın ve kremleyin.

2- Bitkisel topuk bakımı için Büyük bir kaba koyduğunuz sıcak suya 1 çorba kaşığı gliserin ve deniz tuzu ekleyin ayaklarınızı bu karışımda yarım saat bekletin sonra ponza taşıyla topuklarınızı ovun. bu uygulamadan sonra 10 aspirini dövün ve vazelinle karıştırarak krem haline getirip ayaklarınıza sürün.

3- Topuk çatlaklarını gidermek için bir adet patatesi haşlayıp kabuklarını soyduktan sonra püre haline getirin. İçine bir tatlı kaşığı limon suyu ekleyip karıştırın. Karışımı ayaklarınıza sürüp 15 dakika bekletin. Sürenin sonunda ayaklarınızı durulayıp kurulayın.

4- Topuk çatlakları için: 4 tatlı kaşığı vazelini benmari usulu eritin  içerisine -1 çay kaşığı zeytin yağı -1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı  -1 tatlı kaşığı alovera yağı ekleyip karıştırın. Yatağa girmeden önce topuklara sürüp sarın.

Topuk Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayaklarınıza peeling işlemi ve pedikür işlemlerini uygularken; topuklarınızı da göz önüne almalısınız. Ayaktaki çatlak sorunları kalıtsal bir durum değildir. Bakımlarla ve yapılan işlemlerle düzeltilebilir.

Topuk bakımında ayakta kırmızılıklar olması da ayağın estetiğini bozar. Ayağı vuran ayakkabılar, topuğun üst tarafında sağlıksız ve şiş bir görüntüye neden olur. Bu sorunlardan arınmak için; ayakkabının vurduğu ve basınç uyguladığı yerlere, ayak pedlerinden yapıştırılmalıdır. Ayakkabının verdiği basınç topuğun üst kısmına zarar vererek, kötü görüntü oluşturur.

  El Estetiği Nedir?

Topuk çatlaklarının düzelebilmesi için tek çare zaman değildir. Belli bir zaman sonra düzelecek diye, hiçbir işlem uygulamazsanız, aksine artış gösterirler. Kısıtlı zaman içinde, topuklarınızın tedavisine başlamalısınız. Vazelin gibi kremler, topuk tedavisinde çok etkilidir. Topuklarınızın da, elleriniz kadar bakımlı ve yumuşak olmasını istiyorsanız; onlara gereken nemi vererek, bakımını düzenli bir şekilde uygulamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu